Kleur de Hanze: bijzondere lichtprojecties en versierde etalageruiten als afsluiter Hanzejaar 2023

Het Hanzejaar 2023 komt tot een einde. En dat sluiten we met de 8 andere Hanzesteden feestelijk af tijdens het evenement Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden in Deventer de Waag en het Stadhuis verlicht met bijzondere lichtprojecties; kleurplaten ingekleurd door Deventenaren. Daarnaast worden in de binnenstad 50 etalages versierd met Hanzetekeningen.

Het evenement Kleur de Hanze is een spectaculair lichtevent met een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn één of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt deze kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus Deventenaren kleuren zelf het Hanzepand.

Met dit evenement sluiten we het Hanzejaar spectaculair af en vieren we met de hele stad wat een mooi jaar we achter de rug hebben. In Deventer zijn er twee deelnemende panden: het oude gedeelte van het Stadhuis en de Waag. Aan het einde van het Hanzejaar zetten we dit Hanze-erfgoed letterlijk in het licht.

T/m 3 dec: kleur jouw eigen Hanzepand in
Iedereen mag meedoen aan Kleur de Hanze. Je hoeft niet goed te kunnen kleuren. Het is de bedoeling dat iedereen er zijn of haar eigen draai aan geeft. Het is vooral mooi als zoveel mogelijk verschillende Deventenaren meedoen. Want uiteindelijk geeft iedere Deventenaar kleur aan de stad!

Op www.kleurdehanze.nl kan iedereen zijn of haar favoriete kleurplaat downloaden. Met felle kleuren en toffe materialen creëer je jouw eigen meesterwerk. De inzenddatum is verlengd. T/m 3 december kun je de ingekleurde kleurplaat via de inleverknoppen op dezelfde website worden inleveren. Uit alle inzendingen worden 500 kleurplaten geselecteerd die tussen 22 en 30 december te bewonderen zijn op de Waag en het Stadhuis.

11 nov: pré-event voor gezinnen door Saxion studenten
Hoe betrek je het onderwijs bij het Hanzejaar en Deventer in het algemeen? Door studenten van de Saxion Hospitality Business School uit te nodigen om op zaterdag 11 november een pré-event op het Grote Kerkhof te organiseren voor Kleur de Hanze! Dit evenement vol kleur, creativiteit en gezelligheid staat volledig in het teken van de naderende deadline voor het inleveren van de kleurplaten op 3 december.

Geniet van live-muziek door singer & songwriter Lise Low, smul van de gratis poffertjes en limonade, doe mee met het Hanzebordspel uit Kampen, versier je eigen canvas tas en laat je verbeelding de vrije loop in de photobooth. Het hele terrein is feestelijk versierd in levendige kleuren, wat zorgt voor een onvergetelijke sfeer. Tot slot kun je uiteraard de kleurplaat van Kleur de Hanze inkleuren. De eerste 100 bezoekers worden bovendien beloond met een exclusieve Hanzegoodiebag. Kom dus gezellig langs voor een middag vol kleurrijk plezier en gratis gezinsvriendelijk vermaak!

22 t/m 30 dec: bewonder de geprojecteerde kleurplaten op de Waag of Stadhuis
Nadat alle kleurplaten zijn ingeleverd, worden 500 tekeningen omgezet tot levensgrote lichtprojecties. Van 22 t/m 30 december kun je dagelijks de geselecteerde kleurplaten van Kleur de Hanze bewonderen op de Brink, het Grote Kerkhof of één van de acht andere Hanzesteden. Hoe bijzonder is dat!

22 dec t/m 7 jan: Hanze Ramenroute in de binnenstad
Speciaal voor Kleur de Hanze en het Hanzejaar 2023 wordt er, in samenwerking met SDBM en The Big Draw Nederland, in Deventer voor het eerst een Hanze ramenroute in de binnenstad georganiseerd. In totaal krijgen 50 ondernemers een prachtige versierde etalageruit. Lokale tekenkunstenaars, maar ook landelijk bekende kunstenaars laten zich inspireren door de Hanze en gaan vanaf 18 december aan de slag om de ramen van verschillende winkels en horeca te versieren met een unieke Hanzetekening.

Samenwerkende Hanzesteden
Het Hanzejaar 2023 is een project van Hanzesteden Marketing, een samenwerking met de Hanzesteden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg, Harderwijk en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Het doel deze Hanzesteden een (toeristische) impuls te geven en te laten zien dat de Hanze nog steeds leeft, waarbij de kernwaarden van de Hanze voorop staan: lef, ondernemerschap en gemeenschapszin. Deze waarden zitten nog steeds in het DNA van Oost-Nederland en zijn terug te vinden in tal van activiteiten van het Hanzejaar 2023.

Meer info
Pre-event Kleur de Hanze
Datum: zaterdag 11 november van 13.00-17.00 uur
Locatie: Grote Kerkhof

Kleur de Hanze: lichtprojecties de Waag en het Stadhuis:
Datum: vrijdag 22 t/m zaterdag 30 december, dagelijks van 17.00-23.00 uur
Locatie: Brink en Grote Kerkhof (en andere Hanzesteden)
Website: www.kleurdehanze.nl

Ramenroute:
Datum: vrijdag 22 december t/m zondag 7 januari 2024
Locatie: 50 ramen van ondernemers in de binnenstad

Meer informatie over het Hanzejaar en het programma in Deventer is te vinden op www.hanzejaardeventer.nl

Top