De Hanze Karavaan van Deventer Waag(t) trekt door de gemeente Deventer

De Hanze Karavaan trekt door de gemeente Deventer en biedt een podium aan buurtinitiatieven die het ‘ambacht,’ ondernemerschap en de Hanze-spirit benadrukken. De stad Deventer viert dit jaar met trots haar Hanzeverleden, waarbij lef, samenwerking en ondernemerschap centraal staan. Het initiatief van Rastergroep en Deventer Marketing, de Hanze Karavaan, brengt in oktober en november bestaande en nieuwe buurtinitiatieven tot leven, met een focus op ambacht, ondernemen en Hanze-erfgoed. Samen Hanze maken en vervolgens de vruchten ervan op de markt verkopen is het credo.

Elke wijk en elk dorp heeft zijn eigen unieke cultuur, geschiedenis en Hanze-verhalen die kleur geven, bewoners trots maken en inspiratie bieden voor de toekomst. De Hanze Karavaan, die in oktober en november door vijf wijken in Deventer reist, brengt deze verhalen op creatieve en verrassende wijze tot leven, samen met de bewoners.

De Hanze Karavaan begon met een officieel startschot in Colmschate, gegeven door Wethouder Elferink, en zal de komende weken neerstrijken in de Rivierenwijk, Bathmen, Keizerslanden en Voorstad, waar ambacht, ondernemen en de Hanze-spirit centraal staan.

Deventer nodigt alle inwoners uit om de Hanze Karavaan te ervaren en de aanwezigheid van de Hanze in hun buurten en omgeving zichtbaar te maken. Dit kan gebeuren door te creëren, ondernemen, verhalen te delen, te luisteren en elkaar te helpen. Het blijkt nu al een groot succes in Colmschate en de Rivierenwijk.

Buurtbewoners worden aangemoedigd om deel te nemen, of ze nu graag iets met hun handen maken, in contact willen komen met hun buren, anderen willen helpen of iets willen leren, of creatieve ideeën hebben die ze willen realiseren. De Hanze Karavaan biedt talloze mogelijkheden, en iedereen is welkom om deel te nemen.

Bij de Hanze Maakplaats kunnen mensen hands-on aan de slag, waarbij ze gereedschappen kunnen gebruiken voor activiteiten zoals pottenbakken, houtbewerken en textielbewerking. Daarnaast worden er workshops gegeven, variërend van tekenen en koken tot graffiti en zingen. Ook is er een reizende tentoonstelling waar de kunstwerken van Deventer Waag(t) te bewonderen zijn.

De Hanze Karavaan is open voor nieuwe initiatieven van buurtbewoners, die samen met anderen hun ideeën kunnen uitvoeren. Verhalen en portretten worden verzameld en besproken rond thema’s als lef, samenwerking, ondernemerschap en ambacht.

De markt is een belangrijk onderdeel van de Hanze Karavaan, aangezien Deventer in de middeleeuwen bekend stond als een marktstad. Hier kunnen deelnemers hun creaties verkopen, en de markt fungeert als een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en een locatie voor handel.

De initiatieven van buurtbewoners zijn al succesvol gebleken in Colmschate en de Rivierenwijk, met diverse activiteiten en workshops, zoals tekenclubs, reparatiecafés, schildersclubs en meer.

De Hanze Karavaan zal de komende weken doorgaan in Bathmen, Keizerslanden en Voorstad, met verschillende data en tijden voor elk van deze wijken.

Voor meer informatie over het Hanzejaar en het programma in Deventer kunnen geïnteresseerden terecht op www.hanzejaardeventer.nl.

Top